Menu

The Labyrinth partner får FN uppdrag

10 februari 2021

Fd riksdagsledamoten Ulrika Karlsson, numera särskilda rådgivaren i hälsa åt Inter-Parlamentariska Unionen (IPU) och partnern vid The Labyrinth Public Affairs, har av United Nations University Institute for Global Health utsetts till expertrådgivare åt FN inom jämställdhet och hälsa. Ulrika har lång erfarenhet av arbete med kvinnor och barns hälsa, inte minst från tiden som president för världens alla kvinnliga parlamentariker.

Hennes nya uppdrag i FN löper över tre år. Syftet är att utforma en strategi för FN:s samlade arbete kring jämställdhet och hälsa. Det handlar om att granska alla relevanta FN-organs arbete med investeringar, politik och program för hälsa. Identifiera det arbete som fungerar väl för att uppnå önskat resultat och att stötta implementering av väl fungerande strategier i de 12 globala hälsoorganen World Health Organisation, World Food Program, World Bank Group, UN Women, Unitaid, UNICEF, UNFPA, UNDP, UNAIDS, Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria, Global Financing Facility och Gavi – the Vaccine Alliance.

- Det ska bli oerhört stimulerande att arbeta med några av samtidens viktigaste frågor på FN:s uppdrag. Det är en unik möjlighet till att påverka FN vad gäller prioriteringar och framtida arbete. Jag vill framförallt fokusera på hur vi går från ord till handling när det gäller kvinnors och barns hälsa och rättigheter. Vi behöver dessutom granska hur FN, inklusive WHO, har hanterat den pågående pandemin och bidragit till framställningen av vaccin. Vilket är en förutsättning för att vi ska stå bättre rustade vid framtida pandemier, säger Ulrika Karlsson.


Kontaktuppgifter
Ulrika Karlsson, ulrika.karlsson@thelabyrinth.se, 0708 – 27 28 28
 
Högnivå-expertgruppen består av:
- Dr Winnie Byanyima, UNAIDS Executive Director
- Dr Debora Diniz, Independent expert
- Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General
- Dr Geeta Rao Gupta, UN Foundation
- Dr Natalia Kanem, UNFPA Executive Director
- Ms Ulrika Karlsson, Independent expert
- Dr Rajat Khosla, Independent expert
- Dr Laura Laski, Independent expert
- HRH Dina Mired of Jordan, Independent advocate
- Dr Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Women Executive Director
- Dr Tlaleng Mofokeng, UN Special Rapporteur on the Right to Health & Commission for Gender Equality
- Mr Achim Steiner, UNDP Administrator

Tillbaka Tillbaka
Powered by Snowfire